sâmbătă, 21 februarie 2015

Terapia de resincronizare cardiaca adaptativa

Terapia de resincronizare cardiaca adaptativa (TRCa) reprezinta un algoritm nou de resincronizare, mai fiziologic, ce permite schimbarea automata ambulatorie intre  sincronizarea ventriculara stanga si cea biventriculara si optimizarea continua a intarzierii atrioventriculare si interventriculare pe baza unor masuratori periodice a conducerii intrinseci.


Studiile actuale sugereaza ca TRCa poate avea beneficii fata de stimularea biventriculara clasica, optimizata ecocardiografic. Setarile ecocardiografice in conditii de repaus nu mai sunt optime cand pacientul este activ. Intr-un studiu multicentric condus de Medtronic (MIRACLE, MIRACLE ICD, PROSPECT si InSync III Marquis) s-a comporat scorul clinic composit (SCC) la 6 luni la pacientii cu TRCa (266 pacienti) fata ce cei cu TRC clasica, cu optimizare ghidata ecocardiografica (485 pacienti). Grupul cu TRCa a prezentat o imbunatatire a SCC de11.9% (95% CI:2.7-19.2). Pacientii din acest grup au fost semnificativ mai susceptibili de a avea o imbunatatire a SCC (odds ratio ¼ 1.65, 95% CI: 1.1–2.5).


La pacientii cu conducere atrioventriculara normala TRCa va oferi in principal stimularea ventriculara stanga (adaptive left ventricular pacing), determinand fuziune cu activitatea intrinseca a ventriculului drept (VD). Scopul este ca stimularea ventriculara stanga (VS) sa apara la 70% din intervalul AV intrinsic, cu 40 ms inaintea debutului QRS-ului intrinsic iar ulterior contractia VD intrinseca completeaza activarea biventriculara. 
Sursa imagine:www.medtronicfeatures.com


Cand frecventa cardiaca este crescuta (>100bpm, non-aritmica), conducerea atrioventriculara (AV) este prelungita, sau captura VS este pierduta  se activeaza stimularea biventriculara adaptativa (adaptive biventricular pacing). Un interval AV intrinsic este considerat prelungit cand este peste 200 ms fata de o unda P detectata  si de peste 250 ms fata de o unda P stimulate. Intarzierea AV este ajustata la aproximativ 30 ms dupa sfarsitul undei P dar cu cel putin 50 ms inainte de debutul QRS.


TRC adaptativa poate fi programata  “Adaptive Bi-V and LV” sau “Adaptive Bi-V”. In cazul unei tahiaritmii TRC adaptativa se suspenda, trecandu-se la TRC biventriculara non-adaptativa ce va utiliza ultimele intervale setate.


                      Surse: 1.Singh J.P. et al - Clinical response with adaptive CRT algorithm compared with CRT with echocardiography optimized atrioventricular delay:a retrospective analysis of multicentre trials, Europace (2013) 15, 1622–1628 doi:10.1093/europace/eut107 
2. Medtronic- Adaptive CRT, Indication, Safety and Warnings (www.medtronicfeatures.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu