duminică, 22 martie 2015

Vanoxerine –o noua optiune pentru conversia fibrilatiei atriale si a flutter-ului atrial



Vanoxerine, un derivat de piperazina (1,4-dialkylpiperazine), cercetat initial pentru dependenta de cocaina si pentru boala Parkinson, datorita propietatilor de  blocare a  recaptarii dopaminei (dopamine reuptake inhibitor -DRI),  este evaluat in prezent  pentru propietatile sala antiaritmice, avand actiune blocanta, dependenta de frecventa cardiaca, asupra mai multor  tipuri de canale ionice precum  canalele de potasiu (IKr), canalele de Ca de tip L si canalele de Na.

COR-ART, un studiu multicentric, randomizat, dublu orb, placebo controlat,  a evaluat efectul a 3 doze orale unice de vanoxerine pentru conversia fibrilatiei atriale (FA) si a flutter-ului atrial (FlA) cu debut recent.

104 subiecti simptomatici cu FA/FlA  cu debut <7 zile, au fost ranzomizati  secvential  pentru bratul cu o doza unica orala de vanoxerine (200 mg, 300mg sau 400mg) sau placebo, si ulterior monitorizati Holter ECG/24 h pentru a urmari conversia la ritm sinusal (RS) dar si pentru a evalua efectele proaritmice, avand in vedere  ca acest medicament determina si o crestere semnificativa a intervalului QT.

Conversia la RS a fost dependenta de doza dupa cum urmeaza:
  • 200 mg -18.2% la 4 ore, 59.1% la  24 ore,
  • 300mg - 44% la 4 ore, 64% la 24 ore,
  • 400 mg -52% la 4 ore, 84% la 24 ore.
Rata de conversie pe 24 ore a fost semnificativ mai mare fata de placebo (31.3% pentru grupul placebo; p = 0.0421, p = 0.0138, p = 0.0001 pentru  grupul cu vanoxerine cu 200, 300, si 400 mg).
Desi a determinat o crestere semnificativa, dependenta de doza, a intervalului QT, nu s-au inregistrat episoade  de tahicardie ventriculara monomorfa sau polimorfa.

Acest studiu a dovedit  eficacicatea fata de placebo, insa studii viitoare ar fi necesare  pentru a atesta si eficacitatea  in comparatie cu medicamentele antiarimimice actuale, utilizate  pentru conversia acestor aritmii.

Sursa: H.C. Dittrich et al - COR-ART: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Dose Ranging Study To Evaluate Single Oral Doses of Vanoxerine for Conversion of Recent Onset Atrial Fibrillation or Flutter to Normal Sinus Rhythm, Heart Rhythm 2015 Feb 12



joi, 19 martie 2015

Stimularea electrica vagala transcutanata cu energie joasa suprima fibrilatia atriala



In studiile efectuate  pe caini stimularea electrica vagala cu energie suficient de  mica pentru a nu scadea frecventa sinusala sau conducerea atrioventriculara suprima inductibilitatea si sustinerea fibrilatiei atriale, mecanismul cel mai probabil implicat fiind suprimarea activitatii simpatice cardiace.

Intr-un studiu recent publicat in Journal of the American College of Cardiology, stimularea electrica cu energie mica la nivelul tragusului (low-level tragus electrical stimulation - LLTS) a prezentat rezultate similare la oameni, sugerand ca LLTS  poate fi o alternativa non-invaziva a stimularii vagale. 

Studiul a fost efectuat pe 40 de pacienti cu fibrilatie atriala paroxistica, impartiti in doua grupe, fara caracteristice diferite intre cele doua grupuri. 20 de pacienti au efectuat LLTS  (20 Hz) timp de o ora la nivelul urechii drepte (cu 50% mai putin decat nivelul ce reduce frecventa sinusala).  Durata fibrilatiei atriale indusa prin pacing a fost scazuta semnificativ in lotul cu LLTS fata de lotul control, cu 6.3 ± 1.9 min (p = 0.0002). Lungimea ciclui in  fibrilatie atriala a scazut cu 28.8 ± 6.5 ms in lotul cu LLTS (p = 0.0002).

In plus, conform acestui studiu Stavrakis si colab, din cadrul  Universitatii din Oklahoma, LLTS are si proprietati antiinflamatorii, prin reducerea TNF (tumor necrosis factor)-alpha si a protein C  reactive.

In concluzie acest studiu promoveaza paradigma in curs de dezvoltare de neuromodulare a fibrilatiei atriale. Studii viitoare sunt insa necesare pentru a investiga efectul stimularii cronice a tragusului cu energie mica asupra fibrilatiei atriale dar si in alte afectiuni ce ar necesita reducerea inervarii simpatice cardiace, precum insuficienta cardiaca, aritmiile ventriculare etc.

S.Stavrakis et al- Low-Level Transcutaneous Electrical Vagus Nerve Stimulation Suppresses Atrial Fibrillation,  
J Am Coll Cardiol. 2015;65(9):867-875. doi:10.1016/j.jacc.2014.12.026